Thema van de dag: Van kop tot teen begrijp ik wat je doet.
Laban Bartenieff Movement Analysis(LBMS) toegespitst opje eigen doelgroep.

Locatie: Wijkgebouw De Slinger
Jan Schöfferlaan 3, 5212 RE ‘s-Hertogenbosch

Zoals je van ons gewend bent belooft dit weer een actieve dag te worden, waarin je zelf in beweging wordt gebracht en de bewegingsanalyse van Laban gaat toepassen.
Dit jaar wordt de gehele studiedag verzorgd door 2 gastsprekers. Dat zijn Katharina Conradi en Marieke Delannoy. Beiden zijn zij CLMA Certified Laban Movement Analyst (CLMA). Zij stellen zich verderop voor.

Zij zijn er (bijna) klaar voor. Jij ook?


Programma van de dag

9.00 – 9.30          Binnenkomst, koffie/thee
9.30 – 9.40          Welkom door Wil Moonen, voorzitter van Sherborne Nederland
9.40 – 12.00        In beweging! Zelf ervaren van een aantal categorieën van Laban Movement Analysis

12.15 – 13.15      Lunch

13.30 – 16.00      Observeren van de ander en interpreteren van zijn of haar beweging
16.00 – 16.15      Drankje
16.15 – 16.45      Evaluatie en afsluiting van de dag


Accreditatie voor deze dag wordt aangevraagd bij het KNGF voor de registers Algemeen fysiotherapeut en  Kinderfysiotherapeut, én bij de SKJ.

Kosten

De kosten voor deze studiedag bedragen €110,- voor leden van Vereniging Sherborne Nederland en €125,- voor niet-leden. Het geld kan overgemaakt worden op onderstaand rekeningnummer. Wij sturen een bevestiging van deelname als de betaling binnen is.

IBAN NL34 INGB 0005138759
t.n.v. Sherborne Nederland

Inschrijven kan via het inschrijfformulier!


Uitgebreide beschrijving van het dagprogramma en een nadere kennismaking met Katharina en Marieke.

Van kop tot teen begrijp ik wat je doet
Laban Bartenieff Movement Analyses (LBMS) in de praktijk

Voor het werken met de Sherborne methode is het essentieel te ervaren, te begrijpen en te belichamenwat de cliënt meemaakt en hoe je hier als begeleider op reageert. Om goed te kunnen inspelen op de behoeften van de cliëntis het essentieel om de emotionele beweegredenen en intenties die zichtbaar worden in beweging waar te nemen en hier aansluiting bij te vinden. Tijdens deze studiedag gaan we objectief gereedschap aanreiken om beweging te observeren, en een vertaalslag te kunnen maken van beweging naar betekenis en betekenis naar bewegen. Dit doen we aan de hand van het “Laban Bartenieff Movement System” (LBMS).

LBMS is een systeem om beweging te begrijpen, analyseren, beschrijven en noteren.  Het systeem zorgt voor een uitgebreide kennis van een duidelijke bewegingstaal met een rijk vocabulaire. Ervaring in en kennis van dit systeem, leert je om beter te observeren, articuleren en interveniëren met je cliënten.De vier basis categorieën van het systeem zijn: “lichaam” (hoe beweegt het lichaam, welke delen worden wel/niet gebruikt), “effort” (dynamische kwaliteiten van beweging), “ruimte” (patronen en punten in de ruimte waar het lichaam door beweegt), en “vorm” (veranderende lichaamsvormen in relatie tot iets of iemand).

Tijdens deze studiedag gaan we niet alle categorieën langs, maar gaan we dieper in op twee elementen van de LBMS die volgens ons specifiek in het werken met de Sherborne methode van belang zijn, namelijk “effort” en de motorische ontwikkelingspatronen.

Effort gaat om dynamiek, het kwalitatieve gebruik van energie, kleur, emotie, innerlijke houding en gevoel.

De motorische ontwikkelingspatronen zijn de patronen die elk kind doorloopt om tot volle ontwikkeling te komen en ze vormende levenslange basis voor onze beweging en houding. Bij bewegings- of ontwikkelingsachterstand bij kinderen, is het wenselijk om met deze patronen te werken.

In het ochtenddeel van deze studiedag gaan we een aantal aspecten van LBMS onderzoeken vanuit de eigenervaring. Het middagprogramma is meer gericht op het oefenen met observatie en interventie.

De praktijkervaringen worden theoretisch onderbouwd, maar we gaan vooral veel experimenteren en improviserenin beweging, om zo meer bewust te worden van de persoonlijke verbinding met de verschillende aspecten. Deze ervaring wordt dan afgewisseld met momenten van observatie. Hoe beter het in je lijf zit, hoe makkelijker je het ook kan zien bij anderen. Zo kun je persoonlijke verschillen beter waarnemen.

“Elk lichaam heeft een verhaal te vertellen. Deze verhalen zijn persoonlijk en specifiek en tegelijkertijd zijn ze ook universeel.”

“Door iemand te zien bewegen kunnen we de essentie van deze persoon waarnemen. Dat is de reden waarom dans en beweging zo magisch en ontroerend kunnen zijn. Beweging vertaalt onze innerlijke sensaties naar de buitenwereld. Door beweging communiceren wij met anderen en manifesteren wij ons in de wereld. Als we bewegingen observeren, kunnen we de bewegingscodes ontrafelen en betekenis geven aan wat we zien. ”

Katharina Conradi
CMA (Certified Movement Analyst)
BA (Bachelor Dance and Choreography)
MA (Master Dance Therapy)
RSMT/E (Registered Somatic Movement Therapist/Educator)

Katharina Conradi is bewegingsanalist, choreograaf, docent en therapeut en is gevestigd in Amsterdam. Ze geeft internationaal workshops in onder anderen Spanje, Schotland, Polen, Duitsland, België en New York.In haar werk breng Katharina haar ervaring als danser, choreograaf, docent, therapeut en bewegingsanalist bij elkaar. Ze geeft les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam (Academy for Theatre and Dance) en Rotterdam (Codarts). Ze maakt voorstellingen en dansfilms. Ze is werkzaam als danstherapeut in haar eigen praktijk ‘Dans en therapie’  in Amsterdam, waarin ze met mensen aan persoonlijke ontwikkeling werkt. Ze coacht uitvoerende kunstenaars in het vinden van integratie tussen lichaam, interpersoonlijke ruimte en publiek. Beweging, ‘embodiment’(belichaming) en creativiteit zijn de aansluitende thema’s tussen de verschillende werkterreinen. www.katharinaconradi.com

“Wie we zijn en hoe we ons voelen, wordt zichtbaar in onze beweging. Daarom is beweging ook een toegang tot innerlijk bewogen worden.”

“Lesgeven in het Laban Bartenieff Bewegingssysteem voelt als een privilege en vervult mijn wens om meer inzicht en begrip te krijgen over beweging, zowel in de breedte als in de diepte. Dit rijke systeem inspireert me in de kleinste bewegingen van mijn lichaam tot in de grote bewegingen van het leven.”

Marieke Delannoy
CLMA (Certified Laban Movement Analyst)
BA (Bachelor Creatieve Therapie dans en beweging)
RSMT/E (Registered Somatic Movement Therapist/Educator)
Mindfulness trainer (categorie 1 VMBN) en ACT therapeut

Marieke Delannoy is bewegingsanalist en geeft al een aantal jaren les als docent aan de Certificaat opleidingin het Laban Bartenieff Movement System (LBMS) van Eurolab in Berlijn. Samen met Katharina Conradi heeft ze EMOVE institute opgericht, waar in 2019 een eigen Certificaat opleiding van start gaat. Marieke gebruikt het LBMS in haar werk als danstherapeute (individueel  en in groepen o.a. bij het U-center in Epen), als performer, dans- en bewegingsdocente (o.a. kinderdans, beweging voor acteurs), en als gastdocente aan danstherapie opleidingen in Nederland en België. Ook geeft ze opleidingen “Dansante Fysiotherapie” bij Psychfysio. Een aantal jaren geleden werkte ze ook als weerbaarheidstrainer, jeugdwerker en danstherapeute met kinderen en jongeren, waar ze ook het lichaam en beweging gebruikte als ingang. Naast haar dans- en beweging gerelateerd werk, is Marieke ook Mindfulness trainer. Mindful en aanwezig zijn met wat er is, isdebasis geworden van waaruit ze handelt.
https://nl.linkedin.com/in/marieke-delannoy-0a30b162
https://dansantefysiotherapie.nl/
http://www.tridance.nl/meerdaagse-trainingen/bartenieff-fundamentals.html

We zien jullie graag op 11 oktober in Den Bosch! Inschrijven kan via het inschrijfformulier!