Uitnodiging Jaarlijkse Studiedag Vereniging Sherborne Nederland op 3 oktober 2019

Ook dit jaar organiseren we een Sherborne Studiedag. Dit jaar is het thema van de dag ‘Hersens in beweging: Sherborne van toen naar nu’. 

Ter ere van het vijfjarig jubileum van Vereniging Sherborne Nederland zijn we verheugd jullie een bijzonder programma te kunnen aanbieden, waarin we Sherborne bewegingspedagogiek in een historisch perspectief willen plaatsen.

We zijn vereerd dat eregast Janet Sparkes, die Veronica Sherborne gedurende vele jaren van zeer nabij heeft meegemaakt ons ochtendprogramma wil verzorgen. In de middag zal Mark Mieras de betekenis van Sherborne’s werk belichten met wat de kennis van wetenschappelijk onderzoek naar de werking van ons brein aan verrassende inzichten heeft opgeleverd. En natuurlijk gaan we creatief in beweging! Onder de bezielende leiding van Paul Thys.

Verderop in deze uitnodiging lees je meer over het programma, stellen de gastsprekers zich voor en vertellen ze meer over wat zij op 3 oktober gaan doen. 

Locatie​ 
De Zalen van Zeven, Boothstraat 7, 3512 BT Utrecht

Ons advies is met het OV te komen. De locatie is een kwartiertje lopen van het Centraal Station Utrecht. Voor wie met de auto komt, er is een parkeerregeling met een  parkeergarage in de buurt, waarbij de kosten voor de hele dag €13,50 bedragen. 

Kosten​
De kosten voor deze studiedag bedragen €110,- voor leden van Vereniging Sherborne Nederland en €125,- voor niet-leden.
Inschrijven kan vanaf nu via www.sherborne.nl

Accreditatie voor deze dag wordt aangevraagd bij het KNGF voor de registers Algemeen fysiotherapeut en Kinderfysiotherapeut, én bij de SKJ.

Klik hier om je in te schrijven voor de studiedag

Programma van de dag

9.00 – 9.30 Binnenkomst, koffie/thee

9.30 – 9.40 Welkom door Lonneke van Elburg, voorzitter van

Sherborne Nederland

9.40  – 11.00. Lezing door eregast Janet Sparkes: “Veronica Sherborne:

A Teacher Ahead Of Her Time”

11.00 – 11.15            Koffie-/theepauze

11.15 – 12.30            Bewegingssessie, door Janet Sparkes, gelegenheid tot

vragen stellen

12.30 – 13.30            Lunch

13.30 – 14.00            Bewegingssessie door Paul Thys

14.00 – 15.30            Lezing door Mark Mieras:

                                   “Spelende Hersenen“

15.30 – 15.45            Koffie-/theepauze    

15.45 –  16.30            Bewegingssessie door Paul Thys

16.30 – 17.00            Evaluatie en afsluiting van de dag

17.00 – 17.30            Borrel om ons jubileum te vieren!

Onze gastsprekers

Janet Sparkes

Retired Principal Lecturer: Winchester University

My teaching career began in Secondary Education and in teaching Physical Education. Over subsequent years I have worked in mainstream primary schools, in special education schools and in the higher education sector, training students to become primary and special school teachers. It is in higher education that I have spent the majority of my teaching life. Although now retired from full time teaching I am a Visiting Research Fellow at Winchester University, based in the Centre for the Arts and Well Being. My first contact with Veronica Sherborne was in 1972 from which followed many courses as well as personal contacts. I have used Sherborne Developmental Movement with all age groups – from babies to adults and in a variety of learning settings. I have worked for many years in different institutions in Romania, first visiting the country in 1991. More recently, SDM has been part of my work in both Lesotho and Kenya.  

SDM was a foundation course for my higher education teacher trainers for many years. I was part of the team which set up the Sherborne Foundation UK and as an ICL I have delivered SDM in Japan and Romania as well as my own country. I have a passion to see SDM developed for those with all forms of dementia.

Haar bijdrage aan de studiedag 

Lezing : Veronica Sherborne: A Teacher Ahead Of Her Time

Een lezing over  Veronica Sherborne: de persoon, de invloeden in haar persoonlijke ontwikkeling en de essentie van haar werk. 

Aansluitend begeleidt ze een bewegingssessie SDM.

We zijn vereerd dat Janet ons ochtendprogramma wil verzorgen. Zij is een onderhoudend en theoretisch scherpzinnig spreker. 

Mark Mieras

Ik ben wetenschapsjournalist maar vooral bekend als auteur van ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Deze veelgelezen boeken geven een onthullend en tegelijk herkenbaar beeld van ons bewegelijke brein. Een wetenschapsjournalist kan zich laten leiden door zijn nieuwsgierigheid, als een vlinder door de wind. Zo begon ik in 2001 verslag te doen van hersenonderzoek. Het thema ontwikkelde zich al snel tot een fascinatie die mij inmiddels al ruim vijftien jaar fulltime in zijn greep houdt. En ook een beetje tot een missie, want ik raakte ervan overtuigd dat het waardevol is als mensen begrijpen hoe het daarboven werkt. Waardevol wanneer docenten, politici en managers begrijpen hoe kinderen en volwassenen leren, ontwikkelen en presteren. Waardevol wanneer professionals doorzien hoe protocollen aan hun vakmanschap kunnen knagen, en wat ze daartegen kunnen doen.  

Zijn bijdrage aan de studiedag:

Ik ben serieus en inhoudelijk, maar ook een verteller, gevoelig voor de magie van een zaal vol mensen. Onpersoonlijke kennis blijft slecht hangen. Ik wil daarom dat een lezing voelt als een ontmoeting. Hoe groter de groep hoe tastbaarder de herkenning, de verbazing en de consternatie zijn, en dat biedt bijzondere kansen voor een spreker die de menselijke geest als thema heeft! Alhoewel ik wetenschapsjournalist ben, en geen acteur, ga ik met de zaal over een grens waarbij het niet meer alleen om kennis gaat maar ook over verrassing, ontroering, plezier en soms verdriet. Leren is beleven. 

Het thema van mijn lezing: Vertrouwen en speelse interactie, daar draait het om bij de ontwikkeling van kinderen. In mijn lezing neem ik met jullie een duik in de neuropsychologie. Hoe sluiten moderne inzichten aan bij de ideeën van Veronica Sherborne?

Paul Thys

Paul Thys is een Sherborne beoefenaar van het eerste uur. Samen met Gerrit Loots en Rika Taeymans was hij mede verantwoordelijk voor de opstart en organisatie van de Sherborne vereniging in Vlaanderen. Hij is jaren lang actief geweest als docent op de Odisee Hogeschool departement Sociaal Agogisch Werk te Brussel.   Hij is een strong believer  van een groei gerichte mindset en gelooft erin dat je creativiteit kan ontwikkelen.  Met zijn sprankelende aanwezigheid en positivisme zal hij ons allemaal meenemen in 2 creatieve bewegingssessies: blijven zitten is geen optie!